Bli kvitt gjeld med hjelp av snøballmetoden

Har du mye gjeld, og føler at du er på vei å miste oversikten over din privatøkonomi? Kanskje har du både forbrukslån og kredittkortgjeld – i tillegg til boliglån.

Det er mange årsaker til at man påtar seg mer gjeld enn man burde, og undersøkelser viser at personer som ikke har en sparekonto med en økonomisk buffer tilgjengelig, er aller mest utsatt for å havne i gjeldsfella. Alle opplever å få uforutsette utgiftsposter med jevne mellomrom. Det kan f.eks. være at bilen bryter sammen og må på verksted, at boligens hvitevarer går i stykker eller at man får en kostbar tannlegeregning.

Uten en buffer til å møte slike økonomiske utfordringer i hverdagen, kan eneste utvei være å ta opp et usikret lån. Må man øke forbrukslånet på nytt neste gang det er behov for å betale uforutsette regninger, kommer man gjerne inn i en negativ spiral der gjelden vokser seg større over tid.

Mange nordmenn sliter med gjeldsproblemer, og i 2016 behandlet Namsfogden hele 350.000 gjeldssaker her i landet.

Det er viktig å ta tak i sine økonomiske problemer så tidlig som mulig, slik at man unngår inkassosaker og eventuelt tvangssalg av boligen.

Nedenfor kan du lese mer om snøballmetoden, og hvor man skal begynne for å ta tak i sin privatøkonomiske situasjon. Er målet å bli gjeldfri, trenger du både motivasjon og viljestyrke til å klare dette.

Skaff deg oversikt

Har du mistet oversikten over månedlige utgifter, bør du starte med å gå nøye igjennom alle regninger. Skriv opp gjeldsbeløpene til hver enkelt kreditor, og sjekk hvilken rente du har på gjeldspostene. Kredittkortgjeld har oftest svært høy effektiv rente, godt etterfulgt av lån uten sikkerhet.

Sett opp et månedsbudsjett

Ønsker du å kvitte deg med gjeld, er det viktig å sette opp et budsjett over alle inntekter og utgifter hver måned. Før opp gjennomsnittlig forbruk til mat, klær, transport mm. Et budsjett vil hjelpe deg å se hvor mye du kan bruke ekstra hver måned til å nedbetale gjeld. Har du trang økonomi, er det bedre å betale litt ekstra på en gjeldspost i stedet for kun det pålydende fakturabeløpet.

snøballmetodenSnøballmetoden

Snøballmetoden er en anerkjent og svært effektiv måte å få motivasjon til å kvitte seg med gjeld på. Metoden går ut på å starte med å nedbetale gjelden på det minste lånet, slik at man ser resultater raskt. Små lånesummer har som regel også har den høyeste renten.

Velger man å begynne å nedbetale ekstra på større lån, vil man lett kunne miste motivasjonen.

Har man flere smålån og kreditter, velger man seg ut ett, og begynner med ekstra innbetalinger på dette. De andre smålånene betaler man som vanlig på – det vil si minimumsbeløpet som er påført den månedlige fakturaen.

Gleden over å se at gjelden reduseres raskt gir økt motivasjon til å fortsette. Dagen da man er kvitt en gjeldspost, vil oppleves som stor seier. Dette gir økt motivasjon til å fortsette med ekstra innbetalinger på andre gjeldspost.

Er man disiplinert, vil man over tid se at kreditorene forsvinner en etter en.

Hvor mye må man betale inn ekstra på en gjeldspost?

Jo mer man kan klare å nedbetale på sin gjeld hver måned, jo raskere vil man oppnå resultater. Likevel er det viktig å ha nok penger til å leve for. Blir det for tøft økonomisk, kan man justere ekstrabeløpet. Det viktigste er at man betaler litt ekstra, slik at man gjør noe for å kvitte seg raskere med gjelden sin.

Refinansiering

Noen har pådratt seg kredittkortgjeld og forbrukslån fra flere forskjellige banker og finansieringsselskaper. I slike tilfeller sliter man gjerne med å betale sine regningene som kommer hver måned. Kanskje har man kommet i en situasjon der man har mer gjeld enn man kan klare å betjene.

Har man mange smålån og kreditter vil det være lurt å refinansiere, slik at man samler all gjeld i ett større lån. Man får færre gebyrer å betale på og som regel bedre betingelser. I tillegg får man lengre nedbetalingstid og lavere månedsbeløp å betale. Dette bidrar til bedre privatøkonomi. Lån til refinansiering kan også betales ned raskere enn avtalt, dersom økonomien tillater det.